ענף החלב

מחלבת רחובות הישנה, שנות ה-30

מחלבת רחובות הישנה, שנות ה-30

  • מחלבת רחובות הישנה, שנות ה-30
  • מחלבת רחובות בשנות ה-50.
  • 1953: עובדי ריכוז במחלבת רחובות.
  • 1958 - עובדי מחלבת רחובות במצעד ה-1 במאי
  • תחילת שנות ה-70: אריזת תוצרת ניגרת בגביעי פלסטיק עם מכסה אלומיניום דק.
  • תחילת שנות ה-70: אריזת גבינות במחלבת רחובות
  • 1982: תחנת קבלת חלב במחלבת רחובות
  • 1982: מחלבה חדשה נחנכת על מגרש המחלבה הישנה ברחובות.
  • 1983: מנהל מחלבת רחובות יצחק ורשביק מקבל את דגל היופי מנשיא המדינה חיים הרצוג

מחלבת רחובות

מתמחה בייצור חלב ומשקאותיו.

פועלת מ- 1966 ועד היום.

בניין מחלבת רחובות הישנה נבנה ב- 1937, וסביבו התכנסו כל פעילויות תנובה באזור הדרום מחסני פירות וירקות, מחסן מיון ביצים, מכירת עופות ודגים ועוד. התפתחות עירונית מואצת הביאה לכך שסניף תנובה רחובות מצא עצמו בחלוף השנים בליבה של פעילות עירונית שוקקת. לקראת סוף שנות ה-50 נרכש שטח מדרום לרחובות, אליו הועברו הפעילויות שאינן קשורות למחלבה. למרות זאת שטחה של המחלבה ברחוב בילו המשיך להצטמצם בשל סלילת כבישים חדשים באזור, ובשנת 1963 הוחל בבנייתה של מחלבה חדשה בשטח גדול יותר מחוץ למרכז העיר. ב- 22.9.66 נחנכה מחלבת רחובות החדשה בדרך יבנה, ששמה הוחלף בהמשך לדרך יצחק פניגר, על שם מנהל המחלבה הראשון.

עם המעבר למשכן החדש, גדל במעט מיגוון המוצרים שייצרה המחלבה, שעד אז הסתכם בלבנייה, חלב בבקבוקי זכוכית ושמנת חמוצה. תהליכי  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

הייצור, שכמויותיו גדלו מאד, נשארו ידניים - רוב החלב המשיך להגיע למחלבה בכדים מועמסים אליהם הצטרפו בהדרגה המיכליות, את מפרדות החלב היה צריך לפרק מדי כמה שעות ולנקותם ידנית וכו'. תקופה זו התאפיינה במחסור גדול מאד בשמנת, היות והחלב בארץ היה עני בשומן. לצורך כך העשירו את מוצרי החלב בשומן צמחי ובחמאת ייבוא. בשנים ההן אחוז השומן בחלב היה 2.8% ולא 3% כנהוג כיום. שנתיים לאחר יום פתיחתה החלה מחלבת רחובות לייצר שוקו, בפעם הראשונה בבקבוקים, ומאז ועד היום מהווה מוצר זה את אחת מספינות הדגל של תנובה כולה.

בשנות ה-70 עברה תנובה לעקרון פעילות של ריכוז והתמחות בייצור סוג תוצרת אחת בכל מחלבה, כשעד אז כל מחלבה ייצרה כמעט את כל סוגי התוצרת (להוציא את מחלבת תל יוסף שעסקה בייצור גבינות קשות). גישת ההתמחות יושמה לראשונה בקיצוניות במחלבת רחובות, שיועדה לייצור מוצר אחד בלבד: חלב שתיה על סוגיו השונים. ב-1972 החלו  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

עבודות התכנון של מחלבת רחובות החדשה, שנמשכו 10 שנים בשל מורכבות הפרוייקט ועלותו הגבוהה. בשנים אלה המשיכה המחלבה לייצר גם תוצרת ניגרת (אשל, גיל, שמנת, גבינות רכות 3%, 9% ואח"כ גם 5% שומן, יוגורטים ומעדנים ועוד). ב- 1975 הוחל בייצור חלב שתייה 1% שומן לראשונה, ובד בבד הוחל בייצור מוצר חדשני לתקופה, אשר ניצל את מי הגבינה הרויון. לקראת 1980 הגיעה למחלבה מכונה לייצור חלב עמיד והוחל בשיווקו של מוצר חדש - חלב הניתן לאיחסון מחוץ למקרר לתקופה של 3 חודשים.

ב-1982 נחנכה מחלבת רחובות החדשה על מגרש המחלבה הישנה, והפכה להיות המחלבה הגדולה ביותר במזה"ת, כולה מיועדת לייצור חלב ומשקאות חלב בלבד. עם הפעלתה של מחלבת רחובות הופסקה הפעילות במחלקת חלב השתייה במחלבת ת"א. כל תהליכי הייצור במחלבת רחובות תוכננו כך שיהיו אוטומטיים לחלוטין וללא מגע יד אדם. בעשור זה זכתה המחלבה 5 שנים ברציפות בתחרות חמשת כוכבי היופי  
להמשך הכתבה>> 4 | 3 | 2 | 1 | 

של המועצה לא"י יפה. 
ב-1999 נחנך במחלבה מרכז מבקרים המציע לימוד חוויתי אודות תעשיית החלב בתנובה.בשנת 2005 זכתה המחלבה במקום הראשון בקטגוריית תעשיית המזון בתחרות היוקרתית "איכות בתעשייה" מייסודם של משרד התמ"ת ואיגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים. כיום מייצרת מחלבת רחובות כ-50 סוגי חלב ומשקאותיו, והיא נחשבת למובילה בתחומה.



 
4 | 3 | 2 | 1 |